АКТУАЛЬНО

З історії УГКЦ. Інтерв’ю владики Павла (Василика) про його ув'язнення і переслідування

Середа, 14 травня 2014, 13:45
Пропонуємо переглянути інтерв'ю з відважним і безстрашним ієрархом, підпільним владикою УГКЦ Павлом (Василиком).

У першій частині інтерв’ю владика розповідає про своє ув’язнення, зустріч у таборі з Патріархом Йосифом (Сліпим), умови перебування і табірне середовище. Він також пояснює, чому вибрав тюрму і за що йому пропонували звільнення.

За відданість своїй Церкві і народу єпископ Павло був двічі ув'язнений радянською владою, відбув 15 років таборів та 5 років заслання. В умовах підпілля владика Павло пройшов шлях від диякона до єпископа, відзначався ревністю і безстрашністю у служінні. 

4 серпня 1987 року владика Павло разом із групою священиків та мирян (бл. 150 осіб), підписав відкриту заяву на ім'я Святішого Отця та президента Горбачова про вихід з підпілля. 17 липня 1988 року в Зарваниці він відкрито відслужив Архиєрейську Літургію в присутності 30 тис. вірних. Протягом 1993-2004 років владика Павло очолював Коломийсько-Чернівецьку єпархію УГКЦ. Більше про владику Павла (Василика) тут: diocese.ko.if.ua/vasylyk.html.

Відео 1995 року з архіву телестудії УГКЦ «Собор». Розмовляла Оксана Гайова. Опубліковано в травні 2014 року з нагоди 40-ліття єпископської хіротонії владики Павла (Василика) та 25 річниці виходу УГКЦ з підпілля. Відеомонтаж Тараса Бабенчука.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next