АКТУАЛЬНО

«Завдяки тому, що український народ вірить у Бога, ми сильні і непереможні», – Глава УГКЦ у 96-й день війни

Понеділок, 30 травня 2022, 17:01
Чеснота віри є Божим даром. Вона відкриває істоту, розум, волю та почуття людини до Бога, який себе їй дарує. Через віру людина приймає Бога, який входить у її життя. Чеснота віри подібна до відчинених дверей, завдяки яким людина відкривається до присутнього перед нею чи поруч із нею Господа Бога, і це Він входить до її серця. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні на 96-й день війни росії проти України.
Українські військові моляться перед плащаницею в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, Київ, 22 квітня 2022 року, фото: УГКЦ / Олександр Савранський Українські військові моляться перед плащаницею в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, Київ, 22 квітня 2022 року, фото: УГКЦ / Олександр Савранський

«Україна у вогні. На всій лінії фронту йдуть тяжкі бої. Ведуться далі важкі бої довкола Сєверодонецька, який є важливим адміністративним і промисловим центром Луганщини. Наші військові мужньо обороняють свою землю, але росіяни залучили авіацію, артилерію та інші види смертоносної зброї, які тільки видумала людина. Важка ситуація і в інших частинах фронту, на Донеччині, але ми просто вражені мужністю та стійкістю нашого українського війська. Росіяни завдають ударів по інших областях України, зокрема по Миколаєві та Одещині. Постійних обстрілів зазнає територія на півночі країни, на кордоні з росією. Ворог обстрілює місто Харків і Харківщину, Сумщину та Чернігівщину», – констатував Предстоятель.

«Однак з кожним днем в українців зростає впевненість у тому, що ми своєю стійкістю перемагаємо нашого ворога. Ми знаємо, що є різні види перемоги. Вистояти, витривати – це теж один із видів перемоги, зокрема в духовній боротьбі», – підкреслив Глава Церкви.

Цього дня Блаженніший Святослав розпочав нову серію роздумів – над чеснотами, які є протилежними до людських вад і гріхів і які необхідно розвивати людині, щоб перемогти зло. Темою сьогоднішнього роздуму стала віра – ключова чеснота, з якої починається християнське життя.

«Чесноти – це риси, властивості людини, які розкривають у ній подобу до образу Божого. Властиво, чесноти роблять людину людиною, а християнина – справжнім, діяльним, живим християнином», – пояснив Глава УГКЦ.

«Що означає вірити в Бога, бути віруючою людиною? – запитує архиєрей і пояснює: – Коли ми говоримо про віру як чесноту, не йдеться про якийсь набір знань чи прописаних істин християнського віровчення. Не йдеться також про належність до якоїсь конфесії чи релігійної церковної спільноти. Натомість йдеться про  певну здатність людини».

Віра, каже Предстоятель, відкриває наші духовні органи чуттів. Ми починаємо жити по-новому, у світлі, як каже наш Спаситель. Стаємо дітьми того світла, яким є Він сам. Христос сказав про себе: «Я є світло світу. Хто йде за Мною, не заблукає в темряві, але має світло життя».

Блаженніший Святослав наголосив, що віра людини дає можливість Богові діяти через неї, творити чуда. Тому «вірою треба ділитися».

Глава УГКЦ пригадав, що через кілька днів, у свято Вознесіння Господнього, в УГКЦ розпочнеться Декада місійності: «Будемо роздумувати, як цей дар віри, вічного життя, який ми носимо в собі через Таїнство Хрещення, можна передавати іншим людям».

На його переконання, завдяки тому, що український народ вірить у Бога, ми сильні і непереможні. Завдяки тому, що ми сильні Божою силою – маємо здатність перемагати ворога і вистояти в нашій борні.

«Боже, зміцни нашу віру! Молимося словами, які свого часу апостоли скерували до самого Господа нашого Ісуса Христа. Боже, благослови Твій віруючий народ! Боже, благослови дітей України! Боже, даруй нам через віру в Тебе – віру у велич тієї людини, яку Ти створив на свій образ і на свою подобу! Боже, даруй нам віру в перемогу України!», – просить духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next