АКТУАЛЬНО

«Зло неодмінно буде переможене», ‒ владика Йосиф (Мілян)

Понеділок, 10 серпня 2015, 15:32
«Чим живиться маленьке гірчичне зерно, яке впало на ґрунт нашої душі та серця?» ‒ про людську віру 9 серпня 2015 року, у десяту неділю по Зісланні Святого Духа, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового проповідував Єпископ-помічник Київської архиєпархії Йосиф (Мілян).

У недільній проповіді владика звернув увагу слухачів на віру, яка, за його словами, здатна змінювати життя кожної людини: «Маємо дуже багато випадків, коли через віру отримуємо речі природно неможливі. Церква їх фіксує, скликає різного роду комісії, людей віруючих і атеїстів, щоб засвідчити якесь надприродне явище, яке сталося внаслідок молитви і віри якоїсь людини»

Далі проповідник задав ряд запитань, пов’язаних із ростом віри: «Що робимо для того, щоб це маленьке гірчичне зерно нашої віри росло і міцніло? Чим підживлюємо, як дбаємо? Чи виполюємо всякий бур’ян у сповіді? Чи підливаємо його благодатною вологою наших сліз через наше віроломство, переступи, зради? Чи справді плачемо через наші гріхи? Чи сонце нашої любові й милосердя світить і дає благодатний ріст нашої віри? А як дає, то наскільки він потужний?» ‒ питав єпископ.

Ведучи далі, владика Йосиф відповів: «Ми, християни, воцерковлені в християнство, у церковне життя, ‒ практикуємо свою віру. Сьогодні в Євангелії чуємо про надзвичайно цікавий випадок – батько клопочеться про сина, бо його кидає біс у вогонь та воду. Він шукає рятунку, просить апостолів – не допомагає. Чоловік шукає їхнього Вчителя, з острахом, в останній надії прохає Його про здоров’я свого сина… Спитаймо себе: наскільки кожен із нас відчуває біду і катастрофу іншої людини? Скільки ми маємо можливостей торкнутися чужого гріха, щоб його вилікувати? Скільки бачимо навколо себе душевної і тілесної недуги, на яку можемо зреагувати, однак вважаємо, що це не наша справа?»

Відтак проповідник наголосив: «Сьогоднішнє Євангеліє - своєрідний екзаменаційний білет для кожного християнина, щоб подбати про власну віру. Якщо кожен із нас зробить якийсь маленький крок назустріч вірі... то наша віра направду може оздоровити навіть біснуватого».

Трансляція Божественної Літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового (09.08.2015)

Завершуючи проповідь, владика звернув увагу на ще одну важливу деталь: «На світі є набагато більше людей добрих, навіть досконалих, аніж гріха і зла. Однак зло агресивне. Зло на білому кольорі невинності дуже видніє. Тому Христос сьогодні закликає нас, щоб силою власної віри і доброго християнського життя ми адекватно реагували на зло, яке неодмінно буде переможене».

Тож, за словами архиєрея, ми не повинні зупинятися на своїх досягненнях у вірі. «Ставмо собі високу планку нашої досконалості, нашого християнства і спробуймо реагувати на зло своїм позитивом, як цього сьогодні вимагає Євангелія і ситуація у світі навколо нас».

 

Прес-служба Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next