АКТУАЛЬНО

«У трикутнику ‘суспільство – влада – бізнес’ місце Церкви – з народом», – Глава УГКЦ

Середа, 05 травня 2021, 21:00
Церква – частина громадянського суспільства, вона не може бути частиною державного механізму. Зазначив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, в інтерв’ю «Українській правді», розповідаючи про співіснування Церкви з владою, роль і місію Церкви у суспільстві.

«Католицька Церква має свою соціальну доктрину, і в таких делікатних моментах, як стосунки з владою, досвід Церкви є для нас скарбом: одним із елементів співіснування Церкви з владою є те, що Церква не хоче бути частиною державного механізму, – підкреслює Блаженніший Святослав. – Тобто ми абсолютно не поділяємо ідею так званої державної церкви. Сьогоднішній етап розвитку нашої соціальної доктрини каже: Церква не повинна бути частиною державного механізму. Чому? Тому що тоді Церква втрачає свободу».

Яким є чи повинно бути місце Церкви в суспільстві? Якою є роль і місія УГКЦ?

«Ми бачимо себе частиною саме громадянського суспільства, – каже Блаженніший Святослав. – Зокрема, якщо говорити про чітке місце Церковної спільноти, його визначив свого часу папа Бенедикт XVI у своїй енцикліці. Він окреслює певну модель ідеальних стосунків між суспільством, владою і бізнесом. Папа каже: для того, щоб у державі були здорові стосунки, мусить існувати трикутник: суспільство – влада – бізнес. Якщо ж суспільство випадає, і держава та бізнес починають будувати між собою стосунки без урахування інтересів суспільства, – тоді це корупція, злиття великого бізнесу і державних інституцій. Ми, як Церква, бачимо це як великий ризик пострадянської дійсності. Тому в цьому трикутнику місце Церкви – не з бізнесом, не з владою, а з народом. Тобто Церква – це частина громадянського суспільства».

Глава УГКЦ підкреслив, що в діалозі з державними інституціями України і на міжнародному рівні, з міжнародними партнерами, Церква є голосом народу і громадянського суспільства.

Інтерв'ю Блаженнішого Святослава "Українській правді" читайте тут.

«В Україні були і є різні президенти, і вони по-різному хотіли чи не хотіли чути голос народу, – пояснив Блаженніший Святослав. – А Церкви завжди були каталізаторами діалогу. Ми бачили, що коли влада не хоче чути голосу Церкви – Церкви, яка є голосом народу, ситуація стає вибухонебезпечною. Це якраз було напередодні Майдану. Церкви, в сенсі навіть нашої Ради Церков (Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій. – Ред.) відчувала абсолютно глуху стіну, і ми розуміли, що це дуже небезпечно».

Департамент інформації УГКЦ,
фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next