АКТУАЛЬНО

«Сімейні цінності не є цінностями лише якоїсь релігії. Це – загальнолюдські цінності, і їх потрібно навчати», – Глава УГКЦ до міністра освіти

П'ятниця, 12 лютого 2021, 08:52
Цінності, які обстоює Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій, зокрема сімейні, не є цінностями лише певної релігії. Це – загальнолюдські цінності. Ми належимо до різних конфесій, до різних Церков і релігій, але, коли йдеться про захист сімейних цінностей, ми, християни, юдеї, мусульмани, є абсолютно єдиними. Бо розуміємо цінність людського життя і цінність дару бути чоловіком чи жінкою. На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, на зустрічі релігійних діячів з п. Сергієм Шкарлетом, міністром освіти і науки України, яка відбулася 11 лютого 2021 року в приміщенні Міносвіти.

На зустрічі Ради Церков з міністром освіти і науки було наголошено на необхідності викладання предметів духовно-морального спрямування в державних закладах освіти. Як підкреслив Блаженніший Святослав, головуючий у ВРЦіРО, дбаючи про молодь, дбаючи про добру, якісну, європейську освіту, потрібно дбати і про моральні ціннісні орієнтири. Освіта і виховання, за його словами, є єдиним цілим у рості, формуванні молодої зрілої, всесторонньо розвиненої особистості. І тут Церкви, релігійні організації та педагоги, запевнив Глава УГКЦ, є партнерами.

«Після розпаду Радянського Союзу в процесі декомунізації були розроблені певні засади, які дають можливість уникати ідеологізації освіти. Освіта не може зводитися до ідеологій, старих чи новітніх. Ідеологія не може становити матрицю чи фундамент якоїсь освіти. Але певні орієнтири, ціннісний фундамент в освіті все-таки повинен бути», – зазначив Глава УГКЦ.

На його переконання, нема ідеологій, є об’єктивна істина, якої треба шукати і якої треба навчати. Блаженніший Святослав пригадав пану Сергію Шкарлету, що раніше Рада Церков вже дискутувала з Міносвіти на тему гендерної ідеології.

«Ми, очевидно, виступаємо за рівність статей. Але слово "стать" є настільки важливим, що підміняти його поняттям "гендер" дуже небезпечно. Ми тоді сходимо на зовсім інші філософські світоглядні основи. Сьогодні тих видів гендерної ідентифікації людини є дуже багато. Таким чином ми ступаємо на слизьку основу, чим можна дуже легко все зруйнувати», – перестеріг головуючий у ВРЦіРО.

Блаженніший Святослав подякував пану міністру за те, що його наказом була створена експертна комісія з етики і предметів духовно-морального спрямування. «Це дуже важливо. Це означає, що є гроно фахівців, науковців, які дбатимуть про правильні орієнтири не тільки для освіти, а передусім для виховання», – додав він.

На зустрічі було обговорено питання викладання в школах предметів морального скерування, зокрема таких, як християнська етика, що вже передбачено Міністерством освіти і науки України у проєкті Типової освітньої програми для 5-9 класів.

«Ми знаємо, що це викликало бурхливу дискусію в суспільстві, але знайте, що Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій представляє велику частину громадянського суспільства. Голос членів Ради є голосом громадянського суспільства, зокрема того, яке вітає такі кроки», – сказав головуючий у ВРЦіРО.

За його словами, християнська етика – це не якась релігійна доктрина чи катехизація. Це – спільний фундамент, який випрацьовувався, зокрема і в лоні ВРЦіРО, до якої, крім християн, належать і юдеї та мусульмани, для того щоб дати ціннісний орієнтир для виховання наших дітей.

Читайте також: «Релігійні діячі закликають МОН дбати про ціннісні моральні орієнтири в освіті»

Блаженніший Святослав висловив вдячність міністру за те, що в цьому напрямку Міністерство освіти і науки бере до уваги позицію Церков і релігійних організацій, а також прислухається до думки батьків. Адже, як було зазначено, держава не може забрати в батьків право виховувати своїх дітей, тому голос батьків, зокрема щодо викладання в школах цих предметів, повинен бути взятий до уваги.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next