АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: Літургія з Папою у Пряшеві, Глава УГКЦ у Стрию, заява щодо захисту сімейних цінностей, перша школа з протидії сексуальному насильству

Субота, 18 вересня 2021, 13:23
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (11-17 вересня 2021 року).

Папа Франциск звершив Божественну Літургію св. Івана Золотоустого у Пряшеві

У вівторок, 14 вересня, у словацькому місті Пряшеві Святіший Отець Франциск у рамках 34-ї Апостольської подорожі очолив Божественну Літургію св. Івана Золотоустого, на якій із Його Святістю співслужили Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, та єпископи УГКЦ.

Літургія була звершена у місцевому спортивному комплексі за участі понад 30 тисяч прочан зі Словаччини, України, Польщі та інших сусідніх країн.

***

Заява ВРЦіРО щодо необхідності захисту традиційних сімейних цінностей українського народу

У середу, 15 вересня, ВРЦіРО оприлюднила заяву, підписану Блаженнішим Святославом, черговим головуючим у Раді, щодо необхідності захисту традиційних сімейних цінностей українського народу.

У документі релігійні діячі України зазначають, що злободенні виклики сучасності, які постали перед багатостраждальним українським народом, змушують ще і ще підносити голос на його захист, − на захист самої основи нашого буття, нашої ідентичності, традиції та культури.

Релігійні лідери закликали українців до ревної молитви за збереження сім’ї та України з п’ятниці, 17 вересня, по неділю, 19 вересня. Водночас релігійні лідери перестерегли перед застосуванням насильницьких дій і використанням мови ненависті для обстоювання наших переконань під час публічних провокацій проти суспільної моралі у різних містах України.

Єднаймося у молитві за сім’ю та Україну!

***

Глава УГКЦ у Стрию з нагоди 120-ої річниці заснування Народного дому

У четвер, 16 вересня, Глава УГКЦ відвідав рідне місто Стрий, де взяв участь у святкуваннях 120-річчя заснування Народного дому – просвітницького центру, навколо якого гуртувалася українська громада на початку ХХ століття. Після Архиєрейської Божественної Літургії в катедральному храмі Стрийської єпархії Блаженніший Святослав заклав наріжний камінь пам’ятника отцеві Остапу Нижанківському – уродженцю Стрийщини, священнику УГКЦ, українському композитору і громадському діячеві.

Під час освячення наріжного каменя пам’ятника о. Остапу Нижанківському на місці будівництва нового катедрального храму Стрийської єпархії УГКЦ Блаженніший Святослав говорив про постать цієї непересічної людини – священника УГКЦ, музиканта і композитора, політичного і громадського діяча, який крізь все своє життя проніс свій дар Святого Духа.

«Сьогоднішня подія показує нам багато глибоких речей. Насамперед вона відкриває нам правду про те, чим для нас є наша Церква-мати і ким завжди в Українській Греко-Католицькій Церкві були її священники, – сказав у своєму слові Блаженніший Святослав. – Наша Церква завжди була державницькою, завжди підтримувала і допомагала втілювати національно-визвольні прагнення українського народу. Були історичні моменти, коли УГКЦ виконувала функції держави, коли українці жили в чужих державних утвореннях. І отець Остап Нижанківський так і діяв – він не закривався у церковних мурах, а виходив у реальне, злободенне життя свого народу. Він намагався виносити Україну на амвон, а Боже слово – у повсякденне життя українців, брався до праці, творив і був будівничим української свідомості та культури. Він був тим, хто намагався всім, чим міг, послужити Церкві та Україні».

***

Перша школа для духовенства УГКЦ з протидії сексуальному насильству

«Гідність дитини як безумовна цінність. Превенція сексуального насильства у церкві та суспільстві» – таку назву мала школа, яку вперше в Україні організував Центр гідності дитини УКУ для духовенства. 15-16 вересня 44 учасники з усієї України, серед яких троє ректорів духовних семінарій, єпископи та миряни пройшли курс лекцій від фахівців про ефективні інструменти запобігання насилля над дітьми, досвід Церкви у запобіганні сексуального насильства над дітьми, принципи роботи з жертвою та насильником.

***

Владиці Йосафату Мощичу – 45

У четвер, 16 вересня, владиці Йосафату Мощичу сповнилося 45 років життя. Блаженніший Святослав привітав грамотою від себе та від мені Синоду Єпископів УГКЦ владику Йосафата Мощича, єпарха Чернівецького і голову Ради з питань євангелізації при Главі УГКЦ.

Цього дня у Чернівцях духовенство та вірні Чернівецької єпархії єдналися у подячній Божественній Літургії за дар життя преосвященного владики Йосафата Мощича, єпископа Чернівецького.

***

А ще:

В суботу, 11 вересня, у межах Днів УКУ відбулася «Розмова про майбутнє: УГКЦ 2030» за участі митр. Бориса Ґудзяка, о. Богдана Праха, Мирослава Мариновича та о. Любомира Яворського.

Думки спікерів можна прочитати тут.

***

Протягом 15-16 вересня в Берліні відбувався 25-й Міжнародний конгрес Реновабісу «Щоб усі були одне. Екуменізм у Центральній і Східній Європі: Завдання і обдарування». УГКЦ на цьому конгресі представляв владика Богдан Дзюрах, екзарх для українців-греко-католиків у Німеччині та країнах Скандинавії, та о. д-р Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин.

***

У п’ятницю, 17 вересня, Блаженніший Святослав нагородив о. д-ра Крістана Хартла, дотеперішнього очільника німецької благодійної організації «Реновабіс», грамотою з нагоди завершення ним цього служіння.

У тексті грамоти Глава УГКЦ відзначив плідну працю о. Крістіана у «Реновабісі», яка відзначалася жертовністю, ревністю, професіоналізмом та автентичним людським ставленням до потребуючих.

Новим керівником «Реновабісу» став професор Томас Шварц.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next