АКТУАЛЬНО

«Щоб бути справді глобальною Церквою, маємо вчитися виявляти глобальну солідарність», - о. Володимир Мальчин

Вівторок, 18 червня 2019, 13:52
Під час вісімдесят другої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, що проходив 23-24 травня 2019 року Божого в Зарваниці, було прийняте таке рішення: “Поблагословити паломництво ікони Матері Божої Помічниці Переслідуваних Християн у парафіях, в яких присутні ради та осередки Лицарів Колумба, та в інших парафіях Києво-Галицького Верховного Архиєпископства за згодою пароха.”

Ікона «Матері Божої Переслідуваних Християн» була виготовлена  італійським іконописцем Фабріціо Діомеді (Fabrizio Diomedi) спеціально на замовлення Найвищої ради Лицарів Колумба. В центрі ікони зображена Пречиста Діва Марія, яка своїм покровом-плащем покриває сучасних представників християн-мучеників: чоловіків і жінок, молодь і людей старшого віку, мирян, священників і богопосвячених осіб. Чотири хрести є свідченням «екуменізму крові» серед мучеників, які походять із греко- та римо-католиків, а також із Коптської, Вірменської та Сирійської традицій.

Ікона була вперше представлена на Найвищій конвенції Лицарів Колумба в місті Балтимор (США) в серпні 2018 року. Під час презентації ікони найвищий лицар Карл Андерсон висловив сподівання, що ця мандріва ікона «зверне увагу всієї Церкви на велику жертву, яку приносять так багато наших братів і сестер у Христі». Очільник Лицарів Колумба розповів також про вагому фінансову та міжнародно-правову підтримку, яку лицарі надали християнам на Близькому Сході (Сирія, Ірак) від моменту постання Ісламської Держави в 2014 році.

Мелхітський архиєпископ Жан-Клеман Жанбар (Jean-Clement Jeanbart) із сирійського міста Алеппо освятив десятки копій цієї ікони на Найвищій Конвенції Лицарів Колумба в місті Балтимор (США) в серпні минулого року. Після презентації і освячення в Балтиморі копії цих ікон були надіслані до всіх юрисдикцій Лицарів Колумба по всьому світі, зокрема й до України, на ім’я національного делегата Лицарів Колумба в Україні п. Богдана Коваліва.

Отримавши такий цінний дарунок, Лицарі Колумба в Україні долучаються до міжнародної лицарської  програми підтримки переслідуваних християн, яка запланована на період від 2018 до 2020 року. Мета цієї молитовної програми  - підняти рівень обізнаності про становище переслідуваних за віру християн і виявити молитовну солідарність з ними.

У центрі програми - ікона Матері Божої Помічниці Переслідуваних Християн, яка подорожуватиме з парафії на парафію і яка стане осердям молитов серед братів-лицарів за переслідуваних у світі християн.

Очільник Лицарів Колумба  в Україні п. Богдан Ковалів разом із територіальним капеланом для вірних греко-католиків, прот. Володимиром Мальчиним, представили копію цієї ікони та розповіли її історію синодальним отцям Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ 24 травня 2019 року Божого в Зарваниці. Пан Ковалів повідомив про піднесення  української юрисдикції Лицарів Колумба до національного рівня, розповів про першу Національну конвенцію, яка відбулася в Івано-Франківську (10-12 травня 2019) та поділився радістю про позитивну динаміку розвитку організації, яка на сьогодні налічує понад 1300 чоловіків (греко- та римо-католиків), об’єднаних у 29 рад на всій території України.

Представляючи ікону, о. Володимир Мальчин відзначив: «Для того щоб бути справді глобальною Церквою, ми маємо вчитися виявляти глобальну солідарність. Вона, властиво, уже проявляється різними способами: коли Синод наших єпископів надсилає листи-сопричастя переслідуваним Церквам чи коли Глава Церкви від імені єпископату, кліру та всіх вірних висловлює слова співчуття нашим братам і сестрам, переслідуваним у світі за їх віру.  Сподіваємося, що перебування ікони Матері Божої Помічниці Переслідуваних Християн в українських парафіях створить можливість для наших вірних не лише молитовно долучитися до підтримки наших братів і сестер, переслідуваних за віру, а й дасть стимул для роздумів про те, чи ми сьогодні готові бути свідками нашої віри в різних ситуаціях за прикладом святих мучеників нашої Церкви, яка цього року відзначає 30-ту річницю виходу з підпілля».

Довідка. Щодня мільйони християн у всьому світі переживають різні переслідування і дискримінацію. Переслідування християн у деяких регіонах світу майже досягає рівня геноциду. Про це йдеться в дослідженні, проведеному за розпорядженням міністра закордонних справ Великобританії Джеремі Ханта. У проміжній доповіді говориться, що кожна третя людина на планеті виявляється жертвою переслідувань на релігійному ґрунті, а найбільш переслідуваною категорією віруючих є християни. За словами міністра Ханта, політкоректність частково винна в тому, що ця проблема не порушується в ЗМІ і їй не приділяється належної уваги.

Автори доповіді кажуть, що християн масово змушують виїжджати з рідних місць, внаслідок чого християнство може бути повністю винищене в багатьох країнах Близького Сходу. Наприклад, говориться в доповіді, на сьогодні християни становлять лише 1,5% населення серед палестинців.

В Іраку до 2003 року проживали 1,5 млн християн, а нині їх там залишилося менш як 120 тисяч. "Можна сказати, що в деяких регіонах переслідування християн за своїм масштабом і характером впритул наблизилися до рівня, відповідного міжнародному визначенню геноциду за класифікацією ООН", - вважає єпископ Філіп Маунтстівен. 

lytsarikolumba.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next