АКТУАЛЬНО

Як церковний простір стає шпиталями, де рятують людські життя: Патріарший дім

Середа, 20 травня 2020, 09:30
В умовах боротьби із пандемією УГКЦ залучила Патріарший дім у Львові до втілення двох практичних ініціатив: приготування харчових наборів із доставкою до домівок львів’ян, які потребують допомоги, та надання приміщень для проживання в ньому медиків, які мають проходити обсервацію після вахтового чергування.

Як розповідає о. Петро Іськів, директор Патріаршого дому, у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ, працівникам кухні за п'ять тижнів вдалося приготувати понад 2500 харчових наборів. До кожного з наборів, які кур’єри доставляють до домівок старших людей та осіб з інвалідністю, входить гарячий обід, вечеря на розігрів і сніданок наступного дня на розігрів.

«Усі ці страви готуються на тій кухні, де у звичному режимі готуються страви для наших єпископів, оскільки тут відбуваються Синоди, і для самого Глави Церкви, – зазначає о. Петро і додає: – Нам дуже приємно, що в такій ситуації ця кухня працює на повну потужність для нужденних».

Списки осіб, які потребують допомоги, формує Львівська міська рада. Тож Церква допомагає не лише греко-католикам: «Ми допомагаємо всім. Трапляються прізвища і російські, і татарські, й інші. Нам приємно, що всім допомагаємо однаково», – зазначає директор Патріаршого дому у Львові.

У домі Патріарха з 15 квітня медичні працівники мають можливість проходити обсервацію. Зараз тут проживають медики з трьох лікарень міста Львова: Винниківського госпіталю інвалідів, Восьмої лікарні та Легеневої лікарні, що на вул. Зелена.

Спілкуючись із медпрацівниками, які сьогодні проживають у Патріаршому домі, сестра Севастіяна Карвацька, голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, пояснює: «Це була ініціатива Блаженнішого Святослава – віддати ці об’єкти, які ми маємо, для вас – медичних працівників». У відповідь чує слова вдячності «за такий прояв милосердя і християнської любові».

Разом з тим медики висловлюють бажання фізично брати участь у молитві. «Приємно зауважити, що в людей немає страху повернутися, прийти до храму, і що вони сумують за тим, що є важливим для християнина – за Святими Тайнами, за Літургією, за молитвою», – ділиться враженнями від спілкування сестра Севастіяна.

Як результат, адміністрація Патріаршого дому знайшла спосіб виконати побажання медпрацівників фізичного перебування на молитві. З 15 травня на подвір’ї дому моляться Молебень до Богородиці.

Пригадуємо, що УГКЦ активно долучається до протидії поширенню та подолання наслідків пандемії. Вже вдалося здійснити чимало ініціатив, про які нещодавно розповів о. Любомир Яворський, патріарший економ, в інтерв’ю для «Живого телебачення». Долучитися до подолання наслідків пандемії може кожен охочий, склавши пожертву за цим посиланням.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next